Sta jij wel eens stil bij hoe het zit met jouw werkgeluk?

Volgens Warr en Clapperton zijn er twaalf factoren, op basis van wetenschappelijke literatuur, het meest bepalend voor hoe happy iemand zich voelt op het werk.
Brainfish heeft deze 12 factoren vertaald naar de 3 P’s (Plezier, Passendheid en Passie)
Deze 3 P’s staan centraal in onze interviews, zowel met werkgevers als met werknemers.
Hoe hoger de wederzijdse score, hoe meer duurzaam de match zal zijn.

Denk eens na over de volgende vragen en geef je werk voor iedere factor een rapportcijfer.

 1. Als je invloed hebt over hoe je werkdag eruitziet, ben je gelukkiger dan wanneer je dat niet hebt. Heb je voldoende in te brengen?
 2. Maak je in je werk gebruik van je sterke kanten en verwerf je voldoende nieuwe vaardigheden? Kun je je talenten en kwaliteiten inzetten en is er ruimte om jezelf te ontwikkelen?
 3. We gedijen het best als we tijdens ons werk niet op onze tenen hoeven te lopen, maar tegelijkertijd wel voldoende uitdaging hebben. Hoe ervaar jij deze balans binnen jouw functie?
 4. Verandering van spijs doet eten, maar te veel afwisseling in taken levert stress op. Word jij voldoende geprikkeld op je werk of juist te veel?
 5. Duidelijkheid geeft rust. Zijn jouw taken duidelijk genoeg en zijn de verwachtingen helder? Krijg je genoeg feedback op je functioneren, want ook dat schept duidelijkheid? Is er ruimte en veiligheid om dit te vragen?
 6. Sociale contacten op het werk zijn belangrijk. Spreek je genoeg mensen en zijn die interacties plezierig?
 7. Ben jij tevreden met het salaris dat je ontvangt?
 8. Een veilige en plezierige werkomgeving verschaft meer arbeidsgeluk. Hoe ervaar jij jouw werkomgeving?
 9. Waardering voor je werk door jezelf en anderen heeft ook impact. Hoe kijken andere mensen tegen je baan aan? In hoeverre draagt je baan bij aan het geluk van anderen? En in hoeverre past je baan bij wie je bent? Ben je voldoende van toegevoegde waarde?
 10. En dan is er nog de werkgever/manager, die je hoort te ondersteunen in je werk. Kan deze goed leidinggeven? Is er voldoende structuur, voel je je veilig om jezelf te kunnen zijn? Is er ruimte voor coaching?
 11. Goede toekomstperspectieven doen ertoe: Je bent op zoek naar een stukje zekerheid, en een groot deel van de mensen willen groeien binnen hun functie of bedrijf. Komen deze mogelijkheden overeen met jouw wensen?
 12. Het is fijn om deel uit te maken van een organisatie die haar werknemers én anderen eerlijk behandelt. Werkt het bedrijf met eerlijke producten/diensten? Gaan ze gelijkwaardig met iedereen om? Stimuleren ze een positief werkklimaat? Word je gehoord als werknemer?

We hopen dat deze vragen bij hebben kunnen dragen aan het inzicht in jouw werkplezier.
En dat werkgevers hierdoor geïnspireerd zijn geraakt om een bijdrage te leveren aan werkgeluk.

Gelukkige medewerkers, zijn veel productiever en werken efficiënter!