Solliciteren kan ook leuk zijn!

Regelmatig hoor ik mensen zeggen: Solliciteren is net werken. Het zoeken van de juiste vacatures, het versturen van je cv met een goede motivatie, is elke keer weer een uitdaging. Dit kost veel tijd en energie.

Je kunt er ook anders naar kunt kijken!

Namelijk zo: Dit is DE kans om jouw droombaan naar je toe te trekken! Je hebt niets te verliezen, het is aan jou! De wereld ligt voor je op, alles is mogelijk! Kies voor iets waar je hart echt sneller van gaat kloppen, waar je elke ochtend je bed voor uit wilt komen! Wat houdt je tegen om te gaan voor de baan van je dromen?

4 stappen op weg naar jouw droombaan

Stap 1. Krijg jouw droombaan helder!

Geef uiting aan jouw verlangen. Dit kun je op diverse manieren doen. Denk eens aan wat je vroeger als kind leuk vond om te doen. En dan gaat het niet om de activiteit, maar wat was jouw drive erachter. Zo speelde ik graag cowboy-indiaan. We hadden 2 kampen, en moesten elkaars vlag veroveren. Het bedenken van de strategie en tactiek was waarom ik dit zo leuk vond. We deden ook wel eens een slakkenrace. Ik zocht dan een wat kleinere slak, omdat ik het vermoeden had, dat die sneller zou zijn. Ik was blijkbaar toen al bezig met het bedenken van de beste tactiek. Wat deed jij als kind graag en wat is de drive die daar onder zit? Je kunt het ook visualiseren doormiddel van een moodboard, het maken van een tekening of het doen van een visualisatie-oefening. Er zijn vele manier om jouw droombaan helder te krijgen.

Stap 2. Wat zijn jouw unieke talenten en kernwaarden die je in kunt zetten in deze baan?

Het helder krijgen van je kernwaarden, zou je kunnen doen door het stellen van de volgende vraag: Wat zou je willen dat mensen over jou zeggen, als je er niet meer bent of wat waardeer jij heel erg in andere mensen. Dit kan helderheid geven over jouw kernwaarden.

Een talent is aangeboren en dus iets wat van nature in je zit en daarmee heel krachtig is. Vaak zie je jouw eigen talent over het hoofd, omdat het voor jou zo gewoon is. Kijk niet alleen naar de grote dingen, maar ook naar de kleine dingen. Waar krijg je energie van? Waar word je blij van? Denk eens terug aan de laatste keer dat je hart een klein sprongetje maakte. Als je gaat solliciteren is het goed om te weten wat je talenten precies zijn. Je kunt je krachtiger presenteren, je kunt door voorbeelden laten zien, waarom jij de beste kandidaat bent voor de rol.

Stap 3. Wat is jouw purpose in deze wereld?

Wat is purpose? Het woord wat er in het Nederlands het meest dichtbij komt is Zingeving of Levensdoel, de reden van je bestaan. Je purpose is je diepere essentie en geeft antwoord op de vraag wat jij voor de wereld wilt betekenen. Soms is het groots, invloedrijk en inspirerend. Soms klein, oprecht, maar net zo betekenisvol. Een heldere purpose zegt iets over jouw identiteit, ethiek en zingeving en daarmee trek je mensen aan.

Stap 4. Wie niet kiest, zal niet gekozen worden!

En nu is het aan jou! Kies! Kiezen is geen “ja” zeggen, maar een bewust “nee” zeggen. Jouw tijd is nu aangebroken!

Als je vanuit deze innerlijke drive op zoek gaat naar jouw droombaan, dan kost het geen energie, maar levert het je energie op!

Zorg dat je opvalt, maak je sollicitatie uniek! Ga met een taart langs bij je nieuwe werkgever en feliciteer ze met jouw sollicitatie. Hang een spandoek op voor het kantoor van je nieuwe werkgever. Neem een leuke video op en stuur die in plaats van je motivatiebrief. Kies de manier die bij jou past.

Ik hoop dat je je energie weer voelt stromen en ik wens je veel plezier met solliciteren en succes in je droombaan!