De snelste weg naar jouw droombaan op de huidige arbeidsmarkt!

Waarschijnlijk heb je wel gehoord dat er momenteel een grote vraag is naar nieuwe medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat je door die vele vacatures de juiste krijgt toegestuurd?

Gisteren belde ik met iemand die sinds 3 dagen zijn Linkedin Profiel open had gezet voor recruiters. Hij vertelde dat hij niet wist, wat hem over kwam. Elke dag kreeg hij wel 20 berichten met nieuwe vacatures. Hij zag door de bomen het bos niet meer. Van al die opties was er maar een handje vol die hem echt aanspraken. Echter wilde hij wel alle recruiters een bedankje sturen voor hun interesse in zijn profiel. Hij vertelde dat hij er elke avond zoet mee was. Herkenbaar?

Het is natuurlijk geweldig dat je in de huidige markt kunt kiezen en uiteindelijk is dat voor iedereen het beste. Want jij hebt de juiste uitdaging gevonden, kunt een mooie ontwikkeling doormaken en gaat weer met plezier naar je werk. Hierdoor zit je beter in je vel, ben je productiever en dat is voor je werkgever ook goed nieuws! Dus een win-win situatie, maar daarvoor moet je wel even door het bos heen ; )

Wat kun je doen om door de bomen het bos niet kwijt te raken?

Solliciteren kan heel leuk zijn en je kunt dit voor jezelf in goede banen leiden, door vooraf goed na te denken over je wensen. Want hoe specifieker je kunt zijn, hoe meer gericht recruiters jou kunnen benaderen. Dit scheelt iedereen een hoop tijd.

Tip 1.   Denk voor het open zetten van je Linkedin profiel goed na wat je precies zoekt en wat je wensen zijn?

  • Wat zou je meest ideale vervolgstap zijn in je carrière? Jij mag kiezen!
  • Binnen wat voor soort bedrijf voel jij je prettig, welk branche spreekt je aan en in welke rol kom jij het beste tot je recht en wat vind je echt leuk om te doen?
  • Daarnaast kun je ook al nadenken over de maximale reistijd, aantal uren, het team en eventueel je arbeidsvoorwaarden.

Tip 2. Creëer een efficiënt Linkedin profiel

  • Plaats een recente foto of korte profielvideo, waarop je goed zichtbaar bent en die goed en helder weer geeft wie jij bent binnen een zakelijk omgeving.
  • Zet onder je naam, de functietitels waarop je gevonden wilt worden. Op deze woorden maakt een recruiter de selectie. Wat niet werkt is “werkzoekend” of “sabbatical”, want dat zijn zoektermen waar niet op wordt gezocht. Wat wel werkt is de functietitel, bijvoorbeeld “assistent controller” of “ business controller”.
  • Benoem onder het kopje “About” of “Over” jouw specifieke wensen. Je kunt hier termen overnemen uit de eerste tip. Tevens kun je hier kort vertellen wie je bent en wat jou zo leuk en interessant maakt voor een werkgever.
  • Noem bij je ervaring niet alleen je functietitel, maar vertel kort wat je verantwoordelijkheden en taken zijn geweest. Op basis van deze omschrijving kunnen recruiters zien welk specialisme en welke ervaring je precies hebt en of dat voldoende aansluit op het gezochte profiel.
  • Stel dat je graag binnen een internationale organisatie aan de slag wilt, dan is het goed om je talenkennis zo breed mogelijk in te vullen.
  • Stel dat je veel affiniteit hebt met IT, vertel dan met welke software programma’s je ervaring hebt en of je een implementatietraject hebt begeleid.
  • Hoe specifieker jij bent in je profiel, hoe meer gericht je benadert gaat worden door recruiters.

Tip 3. Denk in mogelijkheden.

Het kan voor komen dat een recruiter je een vacature stuurt die toch nog niet helemaal aan sluit op je wensen. Dan heb je 3 mogelijkheden, niet reageren, of reageren met een standaard reactie, zoals geen interesse of je kunt een mailtje terugsturen met de reden waarom het niet aansluit en vooral met wat je wensen WEL zijn. Want dan weet de betreffende recruiter wat je wensen zijn en kunnen ze je in de toekomst nog gerichter benaderen of misschien hebben ze op dat moment wel een andere vacature die beter zou kunnen passen. Dus denk ik mogelijkheden, niet in onmogelijkheden. Wie weet heb je elkaar in de toekomst weer nodig.

Wij hopen dat je hiermee je kans op een echt passende baan vergroot.

We wensen je veel werkplezier!

Anne, Kim, Jenny en Hella