Alles wat je aandacht geeft groeit!

Vorige week had ik een persoonlijk interview met een iemand die graag in aanmerking wilde komen voor de rol van controller. Hij had het gedroomde profiel met precies de juiste ervaring op alle gebieden en stelde telefonisch de juiste vragen en gaf de juiste antwoorden. Ik keek uit naar onze ontmoeting en ging met veel enthousiasme het gesprek in. Echter merkte ik tijdens ons gesprek al snel dat er bij hem nog een aantal onverwerkte zaken zaten, rondom een eerdere werkgever. De energie in het gesprek ging naar beneden en werd minder positief. Hij bleef daar een beetje in hangen, waardoor ik twijfel kreeg of hij wel de juiste kandidaat was voor deze rol.

Aan het eind van het gesprek vroeg ik hem of hij open stond voor feedback. Gelukkig stond hij daarvoor open en hebben we het samen onderzocht en besproken. Aan zijn reactie zag ik dat hij begreep wat ik bedoelde en zag hij het mogelijke effect op een eventuele toekomstige werkgever. Een mooie ingang om daar samen nog even verder in te duiken.

Focus
In plaats van de focus te leggen op de minder leuke kant, heb ik hem gevraagd wat deze opdrachtgever hem heeft laten zien. Met andere woorden wat heeft hij geleerd van deze tijd en hoe zou hij het in de toekomst aanpakken. Zijn energie veranderde en ik zag weer lichtjes in zijn ogen. Zijn kracht kwam terug en hij zag nu dat wanneer je de aandacht legt op de positieve aspecten, dat dit ten goede komt aan de energie die je uitstraalt. Tevens kon hij goed vertellen wat het hem had gebracht en wat hij daardoor meer kon bieden aan een toekomstige werkgever.

Wat kies jij?
Elke situatie heeft 2 kanten, het is maar net op welke kant jij de nadruk legt. Jij bent degene die de keuze kan maken en kan bepalen welke kant een gesprek op gaat. Dit geldt voor alle gesprekken, en is zeker van belang in sollicitatiegesprekken. Als jij je nieuwe werkgever op een eerlijke manier mee kan nemen in jouw verhaal en je daarbij kunt focussen op de positieve kant, laat je je kracht zien. Dan is die baan gegarandeerd van jou!

Tip
Een goede voorbereiding van een sollicitatiegesprek lijkt overbodig, maar is van groot belang. Sta even stil bij de keuzes die je hebt gemaakt in je carrière en/of de keuzes die anderen voor je hebben gemaakt. Wat heeft dit je geleerd en op welke vlakken ben je daardoor gegroeid. Wat is jouw kracht en wat neem je mee voor een nieuwe werkgever?

Veel succes met je volgende sollicitatie!
Kim, Jenny, Anne & Hella