10 mogelijke redenen waarom jij niet de juiste mensen binnen haalt.

Soms zit ik met verbazing te luisteren naar de wensen van een opdrachtgever.
Een ervaren controller, die net 2 jaar zijn studie heeft afgerond met een salaris van 2500 bruto per maand. Er wordt een oude vacaturetekst uit het archief gehaald en de vacature wordt uitgezet in het lokale krantje. En dan is het wachten….

Dit is een grapje en in werkelijkheid blijkt dat de meeste opdrachtgevers wel een realistisch beeld hebben van de huidige markt.

Graag neem ik je mee in 10 redenen waarom het je mogelijk niet lukt om de juiste mensen te vinden:

  1. Het schaap met 8 poten bestaat niet! De kans is aanwezig dat je op zoek bent naar een profiel dat zeer schaars is of zelfs niet eens bestaat. Ben je bereid om het aantal poten te verminderen om je slagingskans te vergroten? Check online of het profiel dat je zoekt wel realistisch is.
  2. Als je blijft doen wat je vroeger deed, krijg je zelfs niet meer wat je ooit kreeg. Het is een wonder als je een reactie ontvangt op een vacature in de lokale krant.
  3. Je zoekt op de verkeerde plekken! Waar begeeft je doelgroep zich? Wat doet je doelgroep in zijn/haar vrije tijd? Sta in contact met je doelgroep en spreek de juiste taal.
  4. Ben je aantrekkelijk genoeg? Sta je goed bekend als werkgever, dan ligt het wellicht aan de vacaturetekst, taal of externe communicatie. Is je imago het probleem, dan heb je eerst een ander probleem, dat een radicalere aanpak nodig heeft. www.radicalroots.nl Laat zien wie je bent en waar je voor staat.
  5. De drempel voor sollicitanten is te hoog, de procedure is te ingewikkeld. Maak het makkelijk voor mensen om te reageren of in contact te komen.
  6. Het duurt te lang! In de huidige krappe arbeidsmarkt is jouw bedrijf niet de enige die op zoek is naar het schaap met de 5 poten. Heb je een mogelijke goede kandidaat aan de haak geslagen, kom direct in actie! Wacht niet nog een week….
  7. Ga zelf op jacht! Benader goede proactief. Mensen vinden het een eer als ze benaderd worden voor een leuke rol. Je staat al met 1 – 0 voor op de andere bedrijven.
  8. Bel een kandidaat voorafgaand al met een kort telefonisch interview om verrassingen te voorkomen. Informeer naar de arbeidsvoorwaarden, de beschikbaarheid etc. Dit om verrassingen of teleurstellingen te voorkomen.
  9. Zorg dat de gesprekken goed verlopen en geef de kandidaat snel en persoonlijk feedback.
  10. Een goede onboarding maakt dat een nieuwe collega zich welkom voelt en heeft daardoor geen reden om in de proeftijd nog even verder te kijken.

Bedenk goed een sollicitatieprocedure ook bijdraagt, of afbreuk doet, aan het imago van je organisatie. Mensen vertellen tijdens verjaardagen over hun ervaring. Als je het goed doet, worden ze je ambassadeur, ook al zijn ze uiteindelijk afgewezen. Want een vriendelijk persoonlijke afwijzing is ook onderdeel van je propositie.

Recruitment is over het algemeen onderschat binnen organisaties, het is meer dan alleen het binnenhalen van nieuwe medewerkers. Zoals je hierboven ziet, raakt het alle afdelingen van een organisatie en vergt het een gedegen doelgroep analyse en marketing strategie.

Wil eens met ons sparren over het recruitmentproces binnen jullie organisatie of heb je een vacature waar je niet de juiste kandidaten voor kunt vinden, laat het ons weten. Wij denken graag met je mee.

Vriendelijke groet,
Hella & Kim

www.brainfish.nl